zondag, september 17, 2006

Being There : Beste Film van Peter Sellers

Mijn favoriete film :
Naar aanleiding van de verjaardag van Peter Sellers (8 sept 1925 - 24 juli 1980)

Na de publicatie van Being There ontving de auteur, Jerzy Kosinski, een telegram van het hoofdpersonage Chance de Tuinman: "Beschikbaar in of buiten mijn tuin." Kosinski draaide het vermelde telefoonnummer en kreeg Peter Sellers aan de lijn. Sellers sleepte de rol in de wacht en zette een onvergetelijke vertolking neer, bekroond met een Golden Globe® en een Oscar®nominatie voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Chance leidt een afgeschermd leventje in een herenhuis in Washington D.C. Wat de doodbrave tuinman van de buitenwereld weet, heeft hij van de tv opgestoken. Als hij per toeval in die buitenwereld belandt, worden zijn door de televisie geïnspireerde gemeenplaatsen voor diepzinnige wijsheden aangezien. Al snel beweegt hij zich in de hoogste politieke en commerciële kringen... met alle gevolgen van dien. Being There is een heerlijke moderne satire, met Sellers in de rol van zijn leven.

Peter Sellers maakte hier zijn beste film, samen met ‘Dr. Strangelove’ – mensen hebben zijn vertolking wel eens eentonig genoemd, maar dat is dan ook precies hoe het moet zijn. Chance ként maar één noot in zijn leven, hij weet niet hoe hij zich moet gedragen buiten een aantal standaardformules die hij van tv heeft geleerd. Let erop hoe hij ook continu dezelfde dingen antwoordt wanneer mensen hem iets vragen – wil je iets drinken? Ja, dank u, ik heb erg veel dorst. Wil je iets eten? Ja, dank u, ik heb erg veel honger. Chance is niet in staat om zich aan te passen aan zijn omgeving, hij blijft altijd volledig dezelfde persoon, onder alle omstandigheden. Sellers weet juist dat gebrek aan emotionele diepte perfect weer te geven.

‘Being There’ is een geduldige, zorgvuldig opgebouwde film over een wereldje vol intelligente mensen – politici, bankiers, zakenmannen – die zich allemaal in doeken laten doen door een autistische tuinman, simpelweg omdat ze er niet met hun verstand bijkunnen dat iemand ooit zo wereldvreemd zou kunnen zijn. De laatste scène, die tot de mooiste in de filmgeschiedenis behoort, geeft zelfs een religieuze dimensie aan het hele verhaal, voor wie daarnaar op zoek wil gaan. Wat we hier in de eerste plaats zien, zijn echter een acteur en regisseur op het toppunt van hun vermogens – zowel Sellers als Ashby waren waanzinnig getalenteerde mensen, die zich maar al te vaak hebben moeten lenen voor derderangsprojecten. Hier deden ze allebei wat ze écht wilden doen, en het resultaat is een prent die gerijpt is als een goeie fles wijn. Hoog tijd om die nog eens te kraken.

Regie: Hal Ashby
Scenario: Jerzy Kosinski
Met: Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden e.a.
130 min. / USA / 1979



Trailer : (klik op figuur om trailer te zien)
vstill-xYLy1Yj_P_Q

Geen opmerkingen: