donderdag, maart 08, 2007

(WHWVG) : Secondenlijm

Oorsprong secondenlijm
De stof in secondenlijm, cyanoacrylaat, is al tijdens de tweede wereldoorlog bekend. Het was uitgevonden door Dr. Harvey Cooper van Estman Kodak (van de filmrolletjes). Men had toen een manier gevonden om met een dun draadje van dit materiaal een soort vizier op een geweer te maken. Voorheen werd hiervoor spinnenweefsel gebruikt, maar men zocht naar een kunstmatig te fabriceren materiaal. Ook dacht hij dat het wel een geschikte kunststof in de vliegtuigbouw zou zijn. Het werd uiteindelijk niet gebruikt omdat het overal aan bleef plakken.
Later, in 1958, bestudeerden Eastman Kodak en Ethicon (een medische tak van Johnson & Johnson) de mogelijkheden om dit materiaal inderdaad in de medische wereld toe te gaan passen om wonden te dichten. In 1964 dienden zij hiervoor een aanvraag in bij het Amerikaanse Food & Drug Administration.

dinsdag, maart 06, 2007

(WHWVG) : Wat hebben we vandaag geleerd.

1. The Artful Dodger (Britse Band): Dit is een karakter (succesvolle jonge dief) uit Charles Dickens' Oliver Twist.
En om in de sfeer te blijven : David Copperfield is ook een boek van hem.
http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Copperfield_%28boek%29

2. De reden van de ramp van de Titanic :
De te grote korrels (slakken) in het metaal van de klinknagels, waardoor deze te broos waren onder een bepaalde druk. (NGC)

3. Klein Turkije in Gent, niets te maken heeft met Turkije.
Het was de eerste straat die met kasseien was geplavijt. En de fransen die toen de benaming aan de straten gaven, hadden 'ter keien' verkeerd verstaan en ze hebben de straat klein Turkije genoemd. (vlavak)

4. Het verschil tussen plasma-tv en lcd-tv
De plasma-technologie bestaat uit honderdduizenden gascapsules die gevuld zijn met natuurlijke gassen zoals xenon en neon. Deze cellen zijn bedekt met fosfor en zitten mooi opgesloten in een glasplaat die voorzien is van elektroden. Via elektrische impulsen lichten deze cellen op en produceren ze licht. Dit licht verlicht de rode, groene en blauwe fosfor en produceert zo een bepaalde kleur.De lcd-technologie maakt gebruik van vloeibare kristallen die tussen twee lagen glas zitten. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld laten de kristallen een bepaalde mate van licht door; het licht is afkomstig van een lamp die zich achter het scherm bevindt. De juiste kleur van elke kristal bereikt men door bepaalde kleuren in het spectrum van wit licht te blokkeren.

maandag, maart 05, 2007

(WHWVG) : Wat hebben we vandaag geleerd.

1. middelpuntvliedende kracht : de vliedende komt van het ww vlieden dat oud nederlands is voor vluchten. (dus de kracht die vlucht van het midden) (discussie werk)

2. Philadelphia : is blijkbaar ook een dorp in Duitsland. (vrt nieuws, interview met Didi Senf, de Duivel die altijd langs de kant van de weg staat met een enorme fiets tijdens de Ronde van Frankrijk, was in Philadelphia)

3. Paul Bunyan : the giant lumberjack. (Geleerd van de The Simpsons, Homer is hier de reus)
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Bunyan